Psykolog
Pia Brabrand

Agorafobi

Begrebet ‘agorafobi’ stammer fra græsk og betyder ‘fobi for åbne pladser’. Det er imidlertid ikke en særlig dækkende beskrivelse af, hvad det vil sige at lide af agorafobi. Kernesymptomet er snarere ’at være bange for at opleve panik hvor som helst’. At lide af agorafobi betyder, at man typisk oplever frygt for at forlade hjemmet, måske især at forlade hjemmet uden ledsagelse, komme i forretninger, forsamlinger eller på offentlige steder eller rejse alene eller med tog, bus eller fly.

Denne frygt ledsages typisk af en optagethed af, om man kan flygte eller komme væk fra de angstprovokerende situationer. Dvs. at agorafobi snarere skal forstås som ’en samling fobier’, der er kendetegnet ved, at agorafobikeren oplever ’sikre zoner’ typisk i hjemmet eller ude med ledsagelse og ’usikre zoner’ typisk uden for hjemmet og uden ledsagelse.

Ofte opstår agorafobi på baggrund af et eller flere panikangstanfald: Hvis du lider af panikangst, kan du blive angst for at skulle få et panikangstanfald et offentligt sted, der kan opleves som a) pinligt, b) svært at komme væk fra og c) hvor der vil være ringe mulighed for at få hjælp. Således kan agorafobi forstås som en frygt for at skulle opleve et angstanfald et ’utrygt’ sted.

Psykolog Pia Brabrand - Herlev Ringvej 2C. 1.sal. 2730 Herlev - +45 23 82 96 00 - mail@psykologpiabrabrand.dk